Jag svarar


MIN ÅSIKT:Varför inte vänta med att skaffa barn?Jag läste någonstans att detta var planerat.Föst måste jag ge dig beröm för du verkligen tar mamma rollen på allvar men helt ärligt är det för tidigt,barn ska inte ha barn,även om man klarar av det så blir allt så knasigt,din mamma va 18 när hon fick dig,du va 16 när du fick joline,hela ung-mamma-grejen smittar av sig och Joline kanske inte blir mer än 14 innan hon går runt med en kula på magen,om inte så har inte du upplevt tonåren som alla tror,du har inte levt ett "normalt" 16-18 års liv,du har inte gjort dom där busen med flickorna inte sprungit och badat ute i sjön fast det är storm och oväder,du hann inte uppleva det där crazy livet,vi lever bara en gång och borde ta vara på den tiden vi har,lära oss på våra misstag,på våra med och motgångar,leva ut tonåren,tonårs busen och sedan skaffa oss ett litet knyte,är det kul att vara 34(?)när joline blir myndig?Tänker på din mamma också,hon fick aldrig uppleva att ha en 17 åring hemma,en 17 åring som skäller,slår i dörrar och ger kramar,vid 17 års åldern brukar man vara som mest beroende av mamma,en känslig tid...min fårga till dig är- varför så tidigt? vad får du ut av det?du skulle kunna väntat och fått söta lilla Joline om 5 år när du gått ut skolan,när du skaffat lite mer livserfarenhet !

Jag svarar: Jag accepterar din åsikt när du tycker att det ungt att skaffa barn när man är 16,17 eller 18 år. Men du saknar grund i det du skriver angående mig och min mamma, om att jag inte levt som en tonåring osv. Jag tycker att det är onödigt att du berättar för mig vad jag missat, vad som hade varit bäst, att allting har gått i arv.. Du kunde i stället ha valt att prata "kring" ämnet och om unga föräldrar i allmänhet, för visst finns det dem som passar in på din beskrivning ovan och säkert känner igen sig i en hel del utav det du skriver.
Jag gör det inte. Eftersom att Du inte känner mig har du ingen aning om vad jag upplevt under mina 16 (snart 17) levnadsår. Jag har en hel del livserfarenhet och bär med mig en massa kunskaper angående livet. Jag har inte åkt på räkmackan om man säger så men jag är känner mig lyckligt lottad som får bära med mig så mycket lärdom från upplevelser jag gått igenom. För mig kändes det som absolut rätt tidpunkt att bli mamma. Jag tvingade mig själv att bli vuxen redan när jag var 14 år och kände inte alls att jag passade att leva som en "normal 14åring". Och om man frågar sig, hur är ett "normalt" 16-18års liv? För DIG är det kanske att busa med tjejkompisarna och slippa ta ansvar men för MIG var det att få ta del utav den här upplevelsen, att vara gravid, föda och nu ta hand om och uppfostra ett barn. Det var vad som kändes ämnat för mig och vad som kändes normal och naturligt. Jag känner att jag redan haft den tiden i mitt liv och jag trivdes inte speciellt bra med att leva så, att bara driva omkring.. Jag mådde tvärtom väldigt dåligt under den perioden i mitt liv och sörjer inte att den är över. Jag upplever den på ett annorlunda sätt nu, med mina vänner som har barn, njuter jag utav den sköna tiden med barnvagnspromenixer, fixa och lunch på stan, mysa och leka med barnen. Och jag ser inget problem i att vara 34 år när Joline är 17, varför skulle det vara ett problem? Min mamma har inte sett det som något problem. Och mamma saknar nog inte att jag inte bor kvar hemma helller, för vi träffas ofta och har en jättebra relation. Vi har haft våra tonårsbråk, vi kramar fortfarande.. Jag ser inte mig själv som ung mamma, utan som mamma. Jag är en mamma som vill ge mitt barn det bästa och alltid vara ett stort stöd för henne. Åldern har inte varit ett hinder för mig. Jag har kanske en gammal själ, för det är det livet jag lever nu, med barn, som känns rätt och naturligt för mig. Det kan hända att du fortfarande har en annan åsikt men var snäll och acceptera att det är mitt liv och mina val. Jag är övertygad om - att jag valde rätt!

Kommentarer
Postat av: Sandra

Hejsan. Jag följer din blogg dagligen. Läser hur du trivs som mamma. Jag tycker du ska vara en stolt mamma.

Mamma är ingen ålder. Det är något man mognar till oavsett ålder, man kan vara 16 och man kan vara 30. Endel mognar tidigt endel sent.

Jag är själv 19 och alltid i alla år, fått hört att jag är så mogen för min ålder. Fått tagit hand om mig själv 10 av mina 13 skolår. Jag flyttade hemifrån när jag var 15 och vet hur det är att ta hand om sig själv. Jag kan inte säga hur det är att ha ett barn, för det har jag inget för tillfället. Men känner själv att jag är mogen för det nu. Och har tankar om att kunna skaffa ett.

Det jag vill få fram är att jag är stolt över dig, och tycker att du ska stå på dig. För du har rätt! Gillar din blogg :) Kram Sandra

2008-08-19 @ 17:00:42
URL: http://sandraericons.blogg.se/
Postat av: Lisa

Du har så rätt jasmine! :) Föresten så blir man, biologiskt sett, inte mer mogen än vad man är vid 17 18 årsåldern.. men sen så varierar ju iofs det psykiska...



Jag läser din blogg dagligen, och jag tycker du verkar vara en underbar mamma till din sötaste Joline! ;)

2008-08-19 @ 17:45:44
Postat av: Moniqa

Stå på dig. Det finns ingen "rätt ålder" för att föda ett barn och ta hand om ett barn, så länge Joline får och har det hon behöver, (sin mamma och pappa) så mår hon bra. Jag tycker att du är underbar, men jag inte känner dig. / Kram Moniqa & Milius

2008-08-19 @ 18:04:27
URL: http://www.gnask.se
Postat av: Elin

Bra skrivet! Tycker det verkar som om du har valt helt rätt här i livet, somliga gillar inte "fjortis-livet" var glad att du förstod det och fick bli mamma tidigt istället :-)

2008-08-19 @ 18:10:59
URL: http://elinhjartaerik.blogg.se/
Postat av: elin

du har helt rätt :)

2008-08-19 @ 18:35:04
URL: http://ellijonsson.blogg.se/
Postat av: :)

jättebra skrivet jasmine:) jag tycker att du är jätteduktig jag beundrar verkligen dig! ja själv är med barn nu och jag är livrädd för att inte kunna ge mitt barn den absoluta trygghet du verkligen ger! du är enorm!

2008-08-19 @ 18:43:40
Postat av: Familj på tre<3

Bra vännen =) Och du har nog badat vid oväder, busat runt med dina vänner och upplevt the crazy stail även på ett kul och väldigt ungdomligt sätt. Men DET är inte allt man behöver i livet. När jag ser på dig tar jag förgivet att mammarollen är din roll och ingen annan och jag kan inte se en människa som passar bättre som mamma än du. Jag fick en fråga en gång om vem som var min förebild och jag skrev att jag inte har någon därför att jag lever upp till mig själv osv, men om jag var tvungen att välja så skulle det vara du. Den här individen som har skrivigt till dig har förmodligen alldeles för lite livserfarenhet själv för att förstå. Jag accepterar vad hon tycker, men som du skriver själv så skriver hon utan grund och förmodligen även utan en egen grund i sitt eget liv.

2008-08-19 @ 19:21:35
URL: http://josiejoos.blogg.se/
Postat av: Miah

Bra Jasmin!! stå på dig. håller helt med dig. Party livet är inte för alla. och mamma-barn livet är inte för alla heller.



Kram



Ps. Läser din blogg dagligen!! Ds.

2008-08-19 @ 19:23:10
URL: http://miahsblogg.blogg.se/
Postat av: Linda

fy fan säger jag bara.. jag är 23 år och jag har levt hela mitt(tånårs liv) o jag kan garantera att jag inte badat i storm o oväder i sjön o vart crazy.. men dte betyder inte att jag inte vart tånåring det betyder bara att vi alla är olika.. vissa vill ha barn tidigt andra inte dte finns för och nackdelar med allt.. men vadåhur kulär det att vara 34 när ditt barn ärmyndigt..ja hur kul är dte att vara 50 närbarnet blir myndigt.. förmodligen är dte precis lika dant.. för när man än föder ett barn så efter 18 år blir dte myndigt.. låt alla unga mammor vara om dom bestämmt sig för att behålla så har dom .. det är deras val!!

2008-08-19 @ 19:31:50
Postat av: Sandra

Hej Jasmine! Jätte bra skrivit tycker jag! Stå på dej, som tidigare läsare har skrivit så är mamma ingen ålder, det är nåt man är! Jag tycker du är en jättebra mamma år Joline. OCh jag tror att ni kommer att ha en jättebra relation när hon blir äldre.

Kram

2008-08-19 @ 20:09:39
Postat av: linda

Du har så rätt i att alla gör sina egna val. Och jag tror också att du är en gammal själ. Jag såg dig på stan för någon dag sedan... var det i helgen kanske? Jag har så dåligt minne nu när jag jobbar skift :P Men du gav i alla fall en väldigt positiv utstrålning =)

2008-08-19 @ 20:28:58
URL: http://angelinside.blogg.se/
Postat av: Erik

Helt rätt!!

2008-08-19 @ 20:32:17
URL: http://www.spicynamnam.com
Postat av: Kajsa

Keep up the good spirit! Du är jätteduktig och verkar mogen för din ålder. Dessutom är du ambitiös och kommer att klara dig långt. Fortsätt som du gör nu och framtiden kommer att vara ljus för både dig och Joline. // 30-årig singelkvinn som jobbar som läkare.

2008-08-19 @ 21:06:25
Postat av: Linda

Ååå vad mkt konstiga männinskor det finns som måste ifrågasätta andras liv!!! Om man läser någons blogg finns det väl en anledning...att man tycker att den är bra eller att man känner personen eller är intresserad på annat sätt men inte för att kritisera eller fråga "konstiga" frågor eller påståenden.

Jag tycker du verkar vara en super bra mamma och önskar verkligen att jag oxå känt mig redo (med rätt pappa förståss) mkt tidigare än vid 34. Kram

2008-08-19 @ 21:13:27
Postat av: Danni

Jättebra skrivet!



Jag är snart 21 och har levt både tonårsliv och krogliv utan att ha speciellt kul. Jag hade kunnat vara utan väldigt många av de upplevelserna, festerna och busen. Jag är inte en sådan som tycker det är kul att festa flera gånger i veckan. Jag har alltid känt mig många år äldre än mina vänner för att jag inte kan ha sådär tonårskul. Jag hade nog haft mycket roligare med ett barn på armen när jag var 16 än med en flaska vodka i handen.



Alla är vi olika och jag tycker du lyckats beskriva det i dina texter gång på gång.



Det där tjatat om att vara som alla andra slipper man nog aldrig tyvärr. Jag har i princip slutat gå ut på krogen, för jag tycker det är skittråkigt för det mesta, och genast är folk i alla möjliga åldrar på mig och säger att jag missar min ungdom och så vidare.



Vilken ålder man än är i så ska folk ändå tjata på en om man inte passar perfekt in i "åldersmallen". Det är så typsikt svenskt, att alla måste vara likadana. Det är så synd.



Joline är förresten så himla söt! Man ser att hon är ett glatt och lyckligt barn. Läser din blogg varje dag och har gjort det sedan du var gravid. Du är väldigt duktig på att skriva.

2008-08-19 @ 22:27:31
URL: http://procedomani.wordpress.com
Postat av: Emma

Måste bara säga att du har så rätt jasmine. Mamma är ingen ålder. och "tonårs livet" är olika till persopn till person. Sj är jag 18 år och lever inta alls som mina kompisar. Alla vänner festar och beter sig som svin rent ut sakt till sinna föräldrar. Jag säger inte att jag är bätte utan det handlar om mognad. Jag sj lever inte som jag är 18, fgestar inte varje helg, det kan tom gå månader, jag hittar inte på med massa skit och jag bråkar inte med mina föräldrar. det jag vill få ut är att du/jasmine har inte förstört sitt ungdomsliv för joline. Utan hon är mognare än många andra 16-17 åringar. och det är tur att hon och andra är de för hur skulle världen annars se ut?!.

stå på dig tjejen =)

2008-08-19 @ 22:43:43
Postat av: viola

Mycket bra skrivet, håller verkligen med dig!

2008-08-19 @ 22:49:32
URL: http://violiejolie.blogg.se/
Postat av: Hedda

Förlåt, men jag tycker verkligen att det är så synd att så många människor idag är hjärntvättade att man måste vara gammal när man ska bli mamma. Enligt vårt samhälle så måste man ju skaffa utbildning, jobb, karriär innan man får skaffa barn. Helt sjukt! Och för övrigt så kan man ju bara titta på kvinnans fysiska tillstånd gällande vilken ålder som är bäst för henne att få barn i, jo det är mellan 15-25! ... Tycker verkligen att alla ung-mamma motståndare kan gräva ner sig själva och sluta vara så hjärntvättade...



Läser din blogg varje dag Jasmine! Ska själv bli mamma snart, :) Fortsätt skriv! Jätte kul att få följa din och Jolines väg, ändå från magen till nu!

2008-08-20 @ 11:05:57
Postat av: Gustavs mamma

Bra jasmine! Känner igen mig i det du skriver. Stå på dig! Ge aldrig upp1

2008-08-20 @ 11:26:27
Postat av: Sara

Riktigt bra skrivet! Jag känner inte dig utan har bara följt din blogg under en väldigt lång period, men ditt svar känns verkligen som DU. Det är så jag alltid tänkt om dig och du verkar liksom inte vara någon naiv 16åring som skaffar barn för att det verkar kul utan för att du verkligen VILL, och du menar det också!

Jag tycker verkligen att du verkar mogen för din ålder, det är grymt! Alla 16 åringar ska väl inte behöva gå ut och supa skallen av sig för att vara "normal"!?

2008-08-20 @ 16:48:45
URL: http://jaamenvisst.blogg.se/
Postat av: Gammelmormor

Jasmine!Vi är så stolta över dig och tycker att du är världens bästa och duktigaste mamma. Det är inte åldern på födelsebeviset som gäller,det har du verkligen bevisat.Joline är det bästa som hänt och hon har lyckan att ha en mamma och pappa som älskar henne.

2008-08-20 @ 17:43:00
Postat av: ung mamma till en 17åring

och tänk på det här: många som vill skaffa barn i "rätt" ålder (30-40 år) lyckas inte - de är för GAMLA för att lyckas själva (rent kroppsligt).

2008-08-25 @ 16:28:25
Postat av: Janina - gravid som 16 åring, nu 18

Precis så känner jag också! När jag får samma fråga som du fick, så är mitt svar likadant som ditt, även om du lyckas formulera det mycket bättre än mig ;) Jag känner mig heller inte som 18, utan mer som 20+.

Jag fick min dotter när jag var 17 år och 1 månad, och kommer inte vara så mycket äldre än 35 när vår dotter fyller 18. Det tycker jag är riktigt skönt och helt fantastikt! Tänk vilken nära relation man har när mamman inte är så gammal och "inte förstår", ju yngre man är desto bättre minne har man från ungdomen och det är inte så olikt från när man själv var ung, vilket betyder att man lättare kan hjälpa och förstå sig på sin dotters tonårsproblem. Jag vill inte vara 50 år och ännu ha barnen hemma, jag vill leva livet (med min egen lilla familj) sålänge jag är ung och orkar, det är ju då det är som roligast! Jag skulle aldrig kunnat tänka mig att bli mamma senare än 20, och är så glad över att vara en pigg UNG mamma :)

Mer power åt unga mammorna! ;D

2010-04-04 @ 18:20:01
URL: http://nicolinasmorsa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0