Jag berättar om första veckorna med Joline:



image281

En liten Joline i våran säng, någon vecka gammal.

Alla skriver ner sina förlossningsberättelser och självklart är det kul att läsa men jag kom på att man kan ju skriva om tiden direkt efter att bebisen kommit ut också. I ett tidigare inlägg skriver jag om tiden direkt efter krystvärkarna och nu tänkte jag skriva och berätta om första veckorna hemma med våran Joline.

Joline föddes onsdagen den 2 januari kl. 15:46. Vi åkte hem från BB nästan exakt tre dygn senare, på lördagen den 5 januari, vid ca. 15:00. När vi skulle sätta på Joline overallen som jag köpt (en vit i storlek. 56) var den så stor att armarna inte ens räckte ut i ärmarna på overallen. Det var bara två tomma, långa, vita armar som stod rakt ut. Såg ganska så roligt ut. Joline gallskrek när vi satte på henne mössa och overall och skrek ändå tills vi började bära på bilbarnsstolen. På vägen hem från BB stannade vi i driven på McDonalds och käkade. Jag åt två cheeseburgare. Sedan fick vi åka som sniglar hela vägen hem, dels för att karlskogavägen är kass och det var snö och blåste mycket. Det var skönt att komma hem. Vi lade Joline på våran säng och hon såg ut som en liten prick, det kändes så mycket verkligare att hon var våran nu när vi var hemma. Sängen, skötbordet & alla kläder låg bara där & väntade på att få bli använda.

A:s föräldrar och syskon kom hem på kvällen och hälsade på. Alla tyckte såklart att Joline var jättesöt. Jag kände mig som en mjölkmamma (jag var en mjölkmamma!) för lilla Jollis åt ca. 1 gång i halvtimmen. Med andra ord hann jag knappt sluta mata innan det var dags för nästa omgång. Det gjorde skit ont i bröstvårtorna när hon skulle ta tag & börja suga så jag satt och stampade med fötterna i golvet. När jag inte matade henne skrek hon men det minns jag knappt, mamma & A säger att det var så.

På måndagen veckan efter blev jag jättesjuk, fick mjölkstockning (gör skitont!) med knölar i hela brösten och ack vad ont det gjorde när hon skulle äta. Jag låg i sängen med 40 graders feber, dubbla täcken, filtar & värmekudde. Hade frossbrytningar och svettatacker om vartannat. Kände mig verkligen ynklig. Orkade knappt resa mid upp för att dricka vatten. Hade inte någon matlust heller, det enda jag fick i mig var sura godisar. Mjölkstockningen höll i sig ordentligt i 5 dagar sedan fick jag en släng till på det andra bröstet men den höll bara i sig i typ två dagar.

Joline ville inte sova när hon var nyfödd. För oss stämde det att bebisar har samma rutiner utanför magen som de hade när de låg där. Joline sparkade aldrig på dagarna på slutet utav graviditeten med A brukade känna henne på nätterna. I bland tog det 6-7 timmar mellan varven hon sov. Ofta var hon vaken från 11-12 på kvällen/natten till ca. 5-6 på morgonen. Jag satt alltid och sov i soffan med henne på armen och tutten framme, somnade sittandes men det var enda sättet att få sova. Vissa nätter gick jag fram och tillbaka flera timmar i sträck, Joline bara skrek om jag försökte sätta mig ner. När hon till slut somnat försökte jag lägga mig & då vaknade hon så allting började om på nytt. Vi hade noll rutiner och hamnade i en ond-sömn-cirkel (men så är det ju i början..)

Det får räcka för denna morgon, kl är. 08:11

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0